Παρεκκλήσι Αγ. Μαρίνας

Παρεκκλήσι Αγ. Μαρίνας

Το παρεκκλήσι της Αγίας Μαρίνας βρίσκεται κοντά στις όχθες του Πεδιαίου ποταμού σε απόσταση 150 μέτρων από την εκκλησία του Αγίου  Νικολάου στην Κάτω Δευτερά.

Είναι χτισμένο ανάμεσα σε πανύψηλους ευκαλύπτους δίπλα από τις Τουρκοκυπριακές περιουσίες της Κάτω Δευτεράς, στην τοποθεσία Αγ. Μαρίνα.

Ο χώρος αυτός φιλοξενεί το εικόνισμα της Αγ. Μαρίνας και αποτελεί προσκύνημα για τους περαστικούς. Στο χώρο αυτό ήταν παλαιότερα ναός ο οποίος γκρεμίστηκε επί τουρκοκρατίας. Η πληροφορία για την ύπαρξη παλαιότερου ναού καταγράφηκε σε κείμενο του 1875.

Με πρωτοβουλία του ιερέα της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στην Κάτω Δευτερά έγιναν εκσκαφές στον συγκεκριμένο χώρο και σε βάθος 3 μέτρων βρέθηκαν τα θεμέλια του παλαιού ναού όπως και μεσαιωνικά αγγεία και λειτουργικά σκεύη.  Μετά από αυτό το γεγονός ανεγέρθηκε δίπλα στα θεμέλια του ναού ένα μικρό παρεκκλήσι το οποίο και λειτουργείται κάθε χρόνο την ημέρα της γιορτής της Αγίας Μαρίνας στις 17 Ιουλίου και μερικές άλλες φορές.

Από το 2015 στο παρεκκλήσι τελείται Θεία Λειτουργία κάθε Κυριακή από 0800 μέχρι 0930 για τους αγγλόφωνους Ορθόδοξους Χριστιανούς της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Ταμασού και Ορεινής. Υπεύθυνος ιερέας είναι ο πατήρ Ιωσήφ Κόλμαν, τηλέφωνο 99938924.