Ανδρέας Ιακώβου (1943-2004)

Ο Ανδρέας Ιακώβου γεννήθηκε στην Πάνω Δευτερά στις 26 Απριλίου 1943. Από πολύ μικρή ηλικία έγραφε ποιήματα, που δημοσιεύθηκαν σε εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά της Λευκωσίας. Εξέδωσε τις πιο κάτω τρεις ποιητικές συλλογές και ένα δοκίμιο σε βιβλίο.

Ενέδρα 1966
Η Πολιορκία της Αβύσσου 1969
Σπαθιά στον Άδη Ακονισμένα 1976
SHAKESPEARE UNPARADISED 2006

Οι τρεις ποιητικές συλλογές του εμπνεύσθηκαν από τη δύσκολη πολιτική κατάσταση της πατρίδας του, τις συγκρούσεις μεταξύ της Ελληνοκυπριακής και Τουρκοκυπριακής κοινότητας και τη τουρκική εισβολή το 1974.

Το βιβλίο SHAKESPEARE UNPARADISED εκδόθηκε από καναδικό εκδοτικό οίκο και είναι το δοκίμιο του Ανδρέα Ιακώβου,

SHAKESPEARE UNPARADISED

το οποίο αναφέρεται με ιστορικές μαρτυρίες στον πραγματικό συγγραφέα των έργων του William Shakespeare. Στο βιβλίο αυτό υποστηρίζεται με ιστορικές μαρτυρίες ότι  ο πραγματικός συγγραφέας δεν είναι ο Gulielmus Shagsberd από το Stratford-on-Avon, όπως υποστηρίζεται από τους Άγγλους, αλλά ο Edward de Vere, the 17th Earl of Oxford.

Το πιο πάνω δοκίμιο, που αναφέρεται και στην Κύπρο, επιμελήθηκε ο αδελφός του Αντώνιος Ιακώβου.

Ο Ανδρέας Ιακώβου, μετά το δημοτικό σχολείο Δευτεράς, φοίτησε διαδοχικά στο Κολέγιο Λευκωσίας και στο Λύκειο Νεοκλέους. Με την αποφοίτησή του, το 1961, εργοδοτήθηκε από το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου. Ως έφηβος κέρδισε διάφορους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς διαγωνισμούς γνώσεων, εκπλήσσοντας τους πάντες με τις απαντήσεις του.

Ο Ανδρέας Ιακώβου απεβίωσε απρόσμενα στις 13 Αυγούστου 2004.