Γιώργος Σοφοκλέους

Βιογραφικό

foto   Γ. ΣοφοκλέουςΟ Γιώργος Σοφοκλέους είναι δημοσιογράφος, ερευνητής λαογραφίας και θεατρικός συγγραφέας.

Εργάστηκε στην Κύπρο και την Ελλάδα στο ραδιόφωνο, τηλεόραση, εφημερίδες και περιοδικά.

Συνεργάστηκε κατά καιρούς με πολλούς πολιτιστικούς ομίλους και σωματεία στην Κύπρο και την Ελλάδα σε θέματα λαογραφίας και λαϊκής παράδοσης. Συνεργάζεται επίσης με διάφορες θεατρικές ομάδες και εργαστήρια. Από το 2000 είναι υπεύθυνος του θεατρικού εργαστηρίου στο Δήμο Δερύνειας. Επίσης διδάσκει στα Επιμορφωτικά του Υπουργείου Παιδείας από το 1999.

Συμμετείχε ως ερευνητής σε πολλά ερευνητικά προγράμματα, όπως στο πρόγραμμα Θράκη- Αιγαίο- Κύπρος, σε διάφορα Ευρωπαϊκά προγράμματα έρευνας όπως το «προφορική ιστορία των λαών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» κ.α. ενώ τα τελευταία χρόνια έχει κάνει για δικούς του σκοπούς πάρα πολλές έρευνες – λαογραφικού κυρίως χαρακτήρα- τις οποίες είτε δημοσιοποίησε μέσα από την ραδιοφωνική του εκπομπή η οποία παρουσιάζετε στον ΑΣΤΡΑ 92.8 από το 1996, είτε δημοσίευσε στα βιβλία του, είτε δημοσιεύθηκαν στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Αγγλία, σε εφημερίδες και περιοδικά με τα οποία συνεργάζεται.

Γράφει και σκηνοθετεί ο ίδιος, χοροδράματα με λαογραφικό περιεχόμενο  τα οποία έχει ανεβάσει με την συνεργασία διάφορων πολιτιστικών ομίλων και θεατρικών ομάδων στη Κύπρο και το εξωτερικό (Ελλάδα, Τουρκία, Βέλγιο κ.α.)

Το 2003 το θεατρικό του έργο «Σκιές στη σιωπή» βραβεύθηκε από τον ΘΟΚ. Την επόμενη χρονιά (2004) ανεβάστηκε και πάλιν από τον ΘΟΚ. Το έργο κυκλοφόρησε από τις εκδόσειςpower publishing το 2005 σε Κύπρο και Ελλάδα σε 2000 αντίτυπα

Το 2004 άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Β΄ τόμο της Λαογραφίας βραβεύτηκε σε δημοσιογραφικό διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το 2005 το θεατρικό μονόπρακτο «Τα παιδιά στην εξουσία» βραβεύτηκε στο φεστιβάλ παιδικού θεάτρου «Ακτίς ονείρου» στη Θεσσαλονίκη.

Το 2006 (Ιούνιο) το θεατρικό μονόπρακτο «Η χαμένη Ατλαντίδα» επιλέγηκε από τους σκηνοθέτες του Κρατικού θεάτρου Β. Ελλάδος με τον χαρακτηρισμό: Διδακτικό και παιδαγωγικό.

Έχουν κυκλοφορήσει επίσης τα έργα του:

Γρ. Ασσιώτης160 σελίδες – διαστάσεις: 17 Χ 24 εκ.

Η βιογραφία και η θυελλώδης – σαν μυθιστόρημα- ζωή του ανθρώπου που χάραξε τα βήματα των κυπριακών χορών στο τσιμέντο και δημιούργησε τα πρώτα οργανωμένα χορευτικά συγκροτήματα στο νησί μας.

Το αποτέλεσμα μακροχρόνιας έρευνας, με ντοκουμέντα, μαρτυρίες και συνεντεύξεις από ανθρώπους που δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για να διασωθεί ένα από τα  πιο σημαντικά κομμάτια της λαϊκής δημιουργίας του τόπου μας- οι παραδοσιακοί μας χοροί…

3ος ΤΟΜΟΣ 2002Σεργιάνι σ’ ένα κόσμο που χάνεται

220 σελίδες – διαστάσεις: 17 Χ 24 εκ.

Μέσα από τις 220 σελίδες του τόμου παρουσιάζονται δεκάδες θέματα, έρευνες, μελέτες και συνεντεύξεις, που αφορούν την λαογραφία και τις παραδόσεις του τόπου μας, καθώς επίσης και διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες της εποχής μας που περιστρέφονται γύρω από τα ίδια θέματα.

Ανάμεσα στ’ άλλα δημοσιεύονται μελέτες, για τον κυπριακό παραδοσιακό γάμο, τις πολιτιστικές σχέσεις Κύπρου-Μικράς Ασίας, τα παραδοσιακά παιγνίδια, λαογραφικά από διάφορες περιοχές της Κύπρου, η ιστορία των κυπριακών χορών, Κυπριακά παραμύθια, χοροδράματα, ποίηση, ιστορίες τους πρωτινούς, λαϊκή αρχιτεκτονική, ο τραγουδιστός χορός της Κύπρου, λαϊκή μετεωρολογία, συνταγές της γιαγιάς, το επάγγελμα του βοσκού τα παλιά τα χρόνια, για το θέρος, το κυπριακό πιθάρι και πολλά άλλα θέματα

2ος ΤΟΜΟΣ 2004Σεργιάνι σ’ ένα κόσμο που χάνεται

220 σελίδες – διαστάσεις: 17 Χ 24 εκ.

Όπως και στο πρώτο τόμο που κυκλοφόρησε το 2002 έτσι και στο 2ο δημοσιεύονται έρευνες και πολλές μελέτες που έχει διενεργήσει ο συγγραφέας με πρωτογενή υλικό μέσα από συνεντεύξεις σε διάφορες περιοχές και χωρία της Κύπρου και που αφορούν ήθη, έθιμα, γεωργικές και οικιακές ασχολίες  του τόπου μας τα πιο παλιά χρόνια.

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται επίσης μελέτες και άρθρα λαογραφικού ενδιαφέροντος άλλων συγγραφέων ή μελετητών όπως για παράδειγμα του Μενέλαου Χριστοδούλου, Ανδρέα Κουκουμά, Λούλλας Ζαννέτου Παντελή, Καλομοίρας Κυπριανίδου κ.α.

Μεταξύ άλλων δημοσιεύονται πληροφορίες για τα ήθη και τα έθιμα των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και της Μεγάλης Βδομάδας, για τον αργαλειό και την υφαντική τέχνη, για το πυθκιαύλιν και τον παραδοσιακό φούρνο, παραδοσιακές συνταγές της γιαγιάς κ.α.

3ος ΤΟΜΟΣ 2006Σεργιάνι σ’ ένα κόσμο που χάνεται

230 σελίδες – διαστάσεις: 17 Χ 24 εκ.

Στη 3η έκδοση παρουσιάζονται έργα και μελέτες του Γ. Σοφοκλέους και άλλων μελετητών-ερευνητών (όπως του Αντρέα Κουκουμά, Δρ Ανδρέα Παπανδρέου, Λούλας Ζεννέτου Παντελή κ.α.) που αφορούν την κουλτούρα του τόπου μας όπως για παράδειγμα «Τα Δωδεκάμερα» η ιστορία του «κυπριακού Ζεϊμπέκικου»  «Λαϊκά δρώμενα της Κύπρου με αρχαιοελληνικές επιδράσεις» «Ιστορίες τους πρωτινούς» και πολλά άλλα θέματα

Σκιές στη σιωπήΕφιαλτικές αναμνήσεις από το άμεσο μέλλον…

Σελίδες 96 – διαστάσεις 14 Χ 21 εκ.

Θεατρικό έργο βραβευμένο από τον ΘΟΚ το 2003

Ανεβάστηκε από την Πειραματική σκηνή του ΘΟΚ τον Ιανουάριο του 2005

Εικονική φαντασίωση μιας μακρινής πολιτείας του πολύ κοντινού μέλλοντος…

Μουντή, γκρίζα, απρόσωπη, είκοσι χρόνια μετά το τέλος του πολέμου εξακολουθεί να ζει στη σκιά του θανάτου που κυριαρχεί παντού.

Η ραδιενέργεια, οι μολυσματικές ασθένειες κι η ολοκληρωτική οικολογική καταστροφή- τα «αγαθά» του πολέμου- έχουν καθορίσει προ πολλού την μοίρα όσων επέζησαν από τον πόλεμο…

Οι υλικές ζημιές, αποκαταστάθηκαν. Τα κτίρια ξανά κτίστηκαν και μαζί μ’ αυτά ένα τεράστιο (αόρατο) τείχος γύρω-γύρω από την πόλη  που κρατεί τους πολίτες της αιχμάλωτους, αποκομμένους από τον υπόλοιπο κόσμο.

Το ρολόι του χρόνου μετρά ανάποδα τις μέρες, τις ώρες και τα λεπτά. Ο καθ’ ένας βιώνει τον δικό του προσωπικό θάνατο, αγόγγυστα, αδιαμαρτύρητα, μοιρολατρικά, μέσα από μια συλλογική – τεχνητή- αντίληψη για το οριστικό τέλος.

Θανάσιμη σιωπή. Κανείς δε μιλά πια γι’ αυτό το θέμα. Το έχουν θάψει βαθιά στην άβυσσο της ψυχής τους.

Τίποτα δε φαίνετε ικανό να ταράξει την απόκοσμη γαλήνη τους. Μιλούν μεταξύ τους σιγανά, σχεδόν ψιθυριστά. Λες και δεν θέλουν να ταράξουν τις ψυχές των ζωντανών νεκρών. Όσων απέμειναν, κι αυτών που φεύγουν κάθε μέρα τυλιγμένοι  στη σιωπή…

ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ 1ος τόμοςΘεατρικά μονόπρακτα για μικρά και μεγάλα παιδιά

74 σελίδες – διαστάσεις: 17 Χ 24 εκ.
ΟΙ ΝΕΟΣΥΛΛΕΚΤΟΙ  σάτιρα με φαιοπράσινα.
ΤΟ ΟΛΟ-ήμερον  ή άλλως πως… το κρυφτό σκολειό.
ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΞΕΡΟ ΨΩΜΙ … ξυπόλυτοι στ’ αγκάθια.
Ο ΜΙΚΡΟΣ ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΤΟΥ ΤΡΕΛΟΥ

Υπό έκδοση έργα:

  • «ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ ΜΑΣ» 3ος τόμος (στο τυπογραφείο)
  • ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ θεατρικά μονόπρακτα για παιδιά 2ος τόμος (στο τυπογραφείο)
  • «Ένα χρόνο πριν μια μέρα μετά» συλλογή διηγημάτων
  • «Νεροσταξημαθκιές» ποιητική συλλογή
  • «Νοθευμένο Χαμόγελο» θεατρικό έργο από τις εκδόσεις ΠΗΛΙΟ

Γ. Σοφοκλέους
42Α ΟΜΗΡΟΥ 2121 ΑΓΛΑΝΤΖΙΑ – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

ΤΗΛ 99651286
ΤΗΛ & ΦΑΞ 22337311

E mail: giorgos.sofocleous@gmail.com
Ιστοσελίδα: www.achileous.com/laografia